Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z majerankiem i olejem lnianym, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a że są marynowane przez 48 godzin, to możemy je przygotować z wyprzedzeniem i podać na przykład podczas kolacji wigilijnej. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4160
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1143
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4160
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1143
Składniki
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Czosnek drobniutko kroję
Końcowe przygotowanie śledzi z majerankiem: Śledzie możemy przygotować w słoiku lub misce. Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów i przekładam do miski. Teraz do miski przekładam połowę pokrojonych śledzi, posypuję 3 łyżeczkami majeranku, połową czosnku, rozkruszam jeden listek laurowy i dodaję ziarenko ziela angielskiego. Do miski dodaję pozostałe śledzie i posypuję resztą składników. Całość zalewam olejem i delikatnie ugniatam łyżką, tak aby śledzie był przykryte olejem.
Miskę nakrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 48 godzin. Jeżeli śledzie układamy w słoiku to słoik zakręcamy wieczkiem. Po 48 godzinach śledzie są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa