Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie z rodzynkami i chili

Przepis dnia 2015-12-31
Śledzie z rodzynkami i chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48020

Dodano:

Odsłon: 9857

Nie tylko na święta ;)

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 50 g cukru
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 40 ml octu z białego wina
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 duże cebule
  • 100 g rodzynków
  • 1 papryczka chili
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz czarny świeżo mielony
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w mleku, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń