Sałatki Przepis na:
Śledzie z rodzynkami i chili

Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 50 g cukru
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 40 ml octu z białego wina
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 duże cebule
- 100 g rodzynków
- 1 papryczka chili
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz czarny świeżo mielony
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w mleku, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki.
Komentarze do przepisu (4)

moniia 26 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
To jest to co lubie:)cudowne smaki. Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 26 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Świetne śledziki w pysznym towarzystwie :) Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz