Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i smaczna surówka do obiadu świątecznego lub sylwestrowego.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2364
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1492
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3646
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1378
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2364
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1492
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3646
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1378
Składniki
Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem lub posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Naszą kapustę dzisiaj zmorzymy.
Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, trochę jeszcze po poszatkowaniu przesiekajmy ją. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę zieloną siekamy drobno. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.
Jogurt, majonez, odrobinę oleju i musztardę przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i gotowym sosem polewamy surówkę. Odkładamy surówkę na 15 minut do „przegryzienia”.
Surówka świąteczna z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym gotowa!