Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwoną kapustę można przygotowywać na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy tradycyjny przepis na surówkę, w której znajdziesz także jabłko, świeży szczypior i cebulkę.
Składniki
Przygotuj kapustę czerwoną. Umyj ją pod bieżącą wodą, a następnie pozbądź się twardej części wraz z głąbem. Następnie poszatkuj ostrym nożem albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i przełóż kapustę do dużej miski, aby delikatnie zmiękła. Wymieszaj delikatnie ręką lub łyżką. Jeśli lubisz bardzo miękką kapustę, lepiej wrzucić ją do osolonego wrzątku na 3-4 minuty i odstawić do wysuszenia.
Niezależnie od tego, jaką opcję wybierasz, umyj, obierz i posiekaj drobno cebulę.
Jabłko także obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
Kiedy kapusta zmięknie, dodaj do niej cebulę i jabłko.
Posiekaj świeży szczypiorek i dołóż do wcześniej przygotowanych składników.
Dosyp cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Wlej ocet, a następnie dodaj kilka łyżek śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego. Całość wymieszaj.
Odstaw do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się przegryzły.