Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z marchewki jak w restauracji to ciekawa propozycja na dodatek obiadowy. Zawiera bardzo aromatyczną miętę i natkę pietruszki. Ale prawdziwą petardą jest dodatek ostrego sosu chili lub Tabasco. Marchewka ma słodki smak, który w tym przypadku miesza się z dość sporą pikanterią. To właśnie też sos chili sprawia, że będzie ona nieco miększa, choć dalej chrupiąca.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 314
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 314
Składniki
Marchewki umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij robotem kuchennym na równe i cienkie słupki. Liście mięty i natki pietruszki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Drobno je posiekaj. Cebulę obierz i cienko pokrój w piórka. Przelej je wrzącą wodą i osusz. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej.
Przygotuj dressing. Wymieszaj sok z limonki z sosem chili lub Tabasco. Następnie dodaj oliwę i całość bardzo energicznie ubij do całkowitego połączenia składników. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj sos i zalej nim warzywa. Surówkę dobrze wymieszaj, by cała była pokryta dressingiem. Surówkę z marchewki jak w restauracji podawaj jako dodatek obiadowy, najlepiej do mięs.