Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpopularniejsza sałatka na polskich stołach. Obowiązkowe danie na święta i imprezy. W każdym domu robiona inaczej. Oto nasza sałatka jarzynowa!
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 952
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 33
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1243
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6184
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 952
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 33
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1243
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6184
Składniki
Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka).
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki.
Całość doprawiamy płaską łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.
Tradycyjna sałatka jarzynowa gotowa!
Nasze rady: Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Zamiast cebuli dajemy por, jest mniej ostry i nie psuje się tak szybko jak cebula, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni w lodówce. Z tego samego powodu ogórki kiszone zastępujemy konserwowymi. Dajemy również dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (nie lubimy sałatki papkowatej i wodnistej).