Najpopularniejsza sałatka na polskich stołach. Obowiązkowe danie na święta i imprezy. W każdym domu robiona inaczej. Oto nasza sałatka jarzynowa!
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Składniki
- 3 duże lub 4 małe marchewki
- 1 średni lub 1/2 dużego selera
- 1 por ( biała część)
- 2 duże twarde jabłka
- 4 ogórki konserwowe (średnie)
- 4 jajka
- puszka groszku konserwowego
- 4-5 łyżek majonezu
- 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Składniki
- 3 duże lub 4 małe marchewki
- 1 średni lub 1/2 dużego selera
- 1 por ( biała część)
- 2 duże twarde jabłka
- 4 ogórki konserwowe (średnie)
- 4 jajka
- puszka groszku konserwowego
- 4-5 łyżek majonezu
- 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka).
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki.
Całość doprawiamy płaską łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.
Tradycyjna sałatka jarzynowa gotowa!

Nasze rady: Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Zamiast cebuli dajemy por, jest mniej ostry i nie psuje się tak szybko jak cebula, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni w lodówce. Z tego samego powodu ogórki kiszone zastępujemy konserwowymi. Dajemy również dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (nie lubimy sałatki papkowatej i wodnistej).
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 157

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 211

Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4218

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8725
Ostatnio komentowane przepisy

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 157

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 211

Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4218

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8725



Składniki
- 3 duże lub 4 małe marchewki
- 1 średni lub 1/2 dużego selera
- 1 por ( biała część)
- 2 duże twarde jabłka
- 4 ogórki konserwowe (średnie)
- 4 jajka
- puszka groszku konserwowego
- 4-5 łyżek majonezu
- 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka).
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki.
Całość doprawiamy płaską łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.
Tradycyjna sałatka jarzynowa gotowa!
Nasze rady: Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Zamiast cebuli dajemy por, jest mniej ostry i nie psuje się tak szybko jak cebula, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni w lodówce. Z tego samego powodu ogórki kiszone zastępujemy konserwowymi. Dajemy również dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (nie lubimy sałatki papkowatej i wodnistej).
Pyszna :)
Obowiązkowa na świątecznym stole. Pychotka.;) Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka i mokrego dyngusa.;)
Najlepsza świąteczna sałatka w każdym domu smakuje inaczej 👌u nas bez pora ale za to z dodatkiem ziemniaków i pietruszki 👌 Życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy 🐏