Warstwowa sałatka jarzynowa z kurczakiem – „Wieniec z granatu”

Bardzo smaczna i efektowna sałatka warzywna, w wersji z kurczakiem. Ta atrakcyjnie wyglądająca sałatka nada waszemu stołowi świątecznego wyglądu i splendoru. Goście będą zachwyceni.
Warstwowa sałatka jarzynowa z kurczakiem – „Wieniec z granatu”
Składniki
- 2 piersi z kurczaka. Pieczone lub gotowane
- 2 owoce granatu
- 3 łyżki majonezu
- duża garść orzechów włoskich
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 lyzka soku z cytryny
- 3 gotowane buraki
- 3 ugotowane marchewki mogą być z rosołu
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- sol i pieprz do smaku
Składniki
- 2 piersi z kurczaka. Pieczone lub gotowane
- 2 owoce granatu
- 3 łyżki majonezu
- duża garść orzechów włoskich
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 lyzka soku z cytryny
- 3 gotowane buraki
- 3 ugotowane marchewki mogą być z rosołu
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- sol i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odsączyć z nich sok. Jajka również utrzeć lub drobno pokroić. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć również ziemniaki i marchewkę. Cebule pokroić w drobna kostkę i zeszklić na odrobinie masła lub oleju. Z owoców granatu wyłuskać ziarna.
Majonez doprawić sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na środek dużego talerza ustawić szklankę i ułożyć wokół niej warstwę ziemniaków, tworząc kształt wieńca. Warstwę ziemniaczana posmarować odrobina majonezu i ułożyć na na niej pokrojonego drobno kurczaka. Każdą ułożoną warstwę sałatki smarujemy cienko majonezem. Na kurczaka układać utartą marchew, na nią usmażoną cebule, na nią starte jajka i kolejno warstwę pokrojonych drobno orzechów i startych buraków. Warstwę buraków dokładnie posmarować majonezem i ułożyć na niej ziarna granatu tak aby pokryły dokładnie cala powierzchnie sałatki.
Sałatkę przykryć folia i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem usunąć szklankę. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 599
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 599



Składniki
- 2 piersi z kurczaka. Pieczone lub gotowane
- 2 owoce granatu
- 3 łyżki majonezu
- duża garść orzechów włoskich
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 lyzka soku z cytryny
- 3 gotowane buraki
- 3 ugotowane marchewki mogą być z rosołu
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- sol i pieprz do smaku
Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odsączyć z nich sok. Jajka również utrzeć lub drobno pokroić. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć również ziemniaki i marchewkę. Cebule pokroić w drobna kostkę i zeszklić na odrobinie masła lub oleju. Z owoców granatu wyłuskać ziarna.
Majonez doprawić sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na środek dużego talerza ustawić szklankę i ułożyć wokół niej warstwę ziemniaków, tworząc kształt wieńca. Warstwę ziemniaczana posmarować odrobina majonezu i ułożyć na na niej pokrojonego drobno kurczaka. Każdą ułożoną warstwę sałatki smarujemy cienko majonezem. Na kurczaka układać utartą marchew, na nią usmażoną cebule, na nią starte jajka i kolejno warstwę pokrojonych drobno orzechów i startych buraków. Warstwę buraków dokładnie posmarować majonezem i ułożyć na niej ziarna granatu tak aby pokryły dokładnie cala powierzchnie sałatki.
Sałatkę przykryć folia i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem usunąć szklankę. Smacznego!