Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka lat temu dostałam przepis od koleżanki mamy. Od tamtej pory sałatkę przyrządzam na każdą imprezę. Jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowała. W szklanej misce sałatka ładnie prezentuje się na stole. Jest przepyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu.
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 115
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 115
Składniki
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół i oddzielamy żółtka - Cebulę (ewentualnie por) kroimy w drobną kostkę, wykładamy na sitko i przelewamy wrzącą wodą. - Tuńczyka z puszki wykładamy na sitko i odciskamy nadmiar oleju widelcem - Ogórki kroimy w drobną kostkę
Sałatkę układamy warstwami. Nie solimy, nie pieprzymy. Do przezroczystej miski: - zetrzeć białka na tarce o dużych oczkach - zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach - połowę tuńczyka (1 puszka) ułożyć na serze - posmarować warstwę 2-3 łyżkami majonezu - ułożyć pokrojone ogórki - ułożyć pokrojoną, sparzoną cebulę/por - ułożyć pozostałego tuńczyka - posmarować majonezem 2-3 łyżki - zetrzeć żółtka na tarce o małych oczkach - posypać lekko posiekaną pietruszką i gotowe........... Smacznego!!!