Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące wspomnienie lata w środku mroźnej zimy.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3013
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154601
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 993
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 392
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3013
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154601
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 993
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 392
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szklanki mąki oraz 0,5 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodać pozostałą mąkę, rozpuszczoną margarynę , mleko i wyrośnięty rozczyn. Ucierać kilka minut(mikserem) aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką)
Wymieszać składniki nadzienia. Brać łyżką niewielkie porcje wyrośniętego ciasta, wkładając do środka odrobinę jagód. Stroną zlepioną układamy(niezbyt gęsto, bo bułki jeszcze rosną w trakcie pieczenia) na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopni.
Wierzch bułeczek posypać cukrem pudrem. Gorąco polecam - wbrew pozorom są łatwe i dość szybkie w wykonaniu.