Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bagietki dla miłośników ciabatty. Łatwe i zdrowe. Polecam.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 81
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 69
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 99
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 81
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 69
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 99
Składniki
Mąkę przesiewam do miski. Dodaję suche drożdże i sól. Do suchych składników wlewam stopniowo ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy części, a z każdej z nich formuję bagietkę. Bagietki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo oddzielam je od siebie paskami z papieru. Przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Wyrośnięte bagietki nacinam nożem i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C. na dno piekarnika wkładam żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Piekę około 25 minut.