Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 580
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 921
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 244
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 580
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 921
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 244
Składniki
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę łączymy z cukrem zwykłym i wanilinowym, dodajemy jajka i stopniowo dolewamy roztopione, chłodne masło oraz drożdże. Wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy ciasno jedna obok drugiej. Odstawiamy na 25 minut, po czym pieczemy ok. 30 minut w 180°C.