Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeże bułeczki drożdżowe świetnie pasują na śniadanie, rewelacyjne są także do herbaty czy kawy o każdej porze dnia.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 138
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 311
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 138
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 311
Składniki
Zaczyn Kruszę drożdże do kubka, dodaję mleko i cukier, odstawiam na ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowuję prostokątną blachę do pieczenia - smaruję cienko olejem i obsypuje bułką tartą. Do dosyć dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól, jajko, startą skórkę z cytryny (wyparzonej),rodzynki. Mieszam, Dodaję zaczyn i mleko. Wyrabiam łyżką kilka minut. Ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.Powinno wyrosną. Po godzinie wyjmuję ciasto na blat posypany maka. Wyrabiam energicznie tym razem około dwóch minut. Dzielę na 3 kawałki. Po kolei z każdego kawka wyrabiam wałek, z którego urywam kawałki i formuję bułki.
Utworzone kulki układam obok siebie na blasze, nie powinny się stykać (jeszcze urosną i wtedy skleja się bokami) ale też nie za daleko jeżeli chcemy mieć odrywane:) Smaruję po wierzchu mlekiem. Piekę w 180stopniach C ok. 30 minut do zarumienienia. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłe znikają z blachy. Naprawdę pycha.