Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z makiem

Bułeczki drożdżowe z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2659

Dodano:

Odsłon: 5579

Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!!

Składniki

  • mąka pszenna 600 gram
  • cukier 150 gram
  • drożdże świeże 50 gram
  • masło 100 gram
  • żółtka 4 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • mleko 300 ml
  • `mak do posypania
5-6 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami mąki i odstawiam by zaczyn zaczął pracować. Żółtka mieszam ucieram z pozostałym cukrem , dodaję do zaczynu, następnie wlewam rozpuszczone masło i dodaję porcjami mąkę ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie gładkie i lśniące, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 60 min, do podwojenia objętości.
    Gotowe wykładam na blat podsypany odrobiną mąki, odgazowuję uderzając lekko dłonią i robię wałek. Kroję na średniej wielkości plastry i z każdego formuję kulkę. Układam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min.

  2. Jajko rozbijam, ucieram delikatnie za pomocą widelca, smaruję wierzch bułek, a następnie posypuję makiem. Piekarnik nagrzewam do 200 °C i wstawiam bułki na 20-30 min, aż będą rumiane.
    Upieczone wyjmuję i odstawiam by wystygły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 listopada 2015 Cudne, na śniadanie z mlekiem, do tego powidła <3 mmmm <3 obłęd <3

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 08 listopada 2015 Doskonałe bułeczki! Wyglądają niezwykle apetycznie :D

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń