Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27477
Dodano: 05.05.2015
Odsłon: 8011
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Do miski dodajemy wszystkie suche składniki: obie mąki (pszenną i żytnią), sól, cukier trzcinowy i drożdże.
Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim łyżeczkę masła - dodajemy do suchych składników wraz z oliwą z oliwek i kefirem. Zagniatamy ciasto.
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 - 6 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.
Na sam koniec bułeczki smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy przez 20 minut *.
* po 10 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 200 stopni C.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

mufinka 07 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Świetne bułeczki! Uwielbiamy domowe pieczywo, na pewno skorzystam z przepisu. :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Zuzkazuzkaka 06 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Fajne formy do chleba ma marka Birkmann. Ja polecam takie https://artcook.pl/formy-do-pieczenia-ciast-ciasteczek/533-zestaw-foremek-do-pieczenia-chleba-party-3-szt-birkmann.html Mają też formy do minichlebków i bagietek0 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 05 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Wyglądają jak malowane <3 Pyszne <3 Odpowiedzi: 2 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz