Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki śniadaniowe:

Bułeczki śniadaniowe:

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 4950

Dodano:

Odsłon: 1212

Warto czasami wstać wcześniej i przygotować rodzince świeże bułeczki na śniadania. Ich zapach obudzi wszystkich.

Składniki

  • 1/2 kg przesianej mąki tortowej
  • 250 ml letniego mleka lub wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki śniadaniowe:

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę z solą.
    W letnim mleku lub letniej wodzie rozmieszać świeże drożdże.
    Połączyć z mąką. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Na końcu dodać oliwę z oliwek i wyrabiać chwilę, by ciasto wchłonęło oliwę .Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
    Kiedy ciasto wyrośnie-"odgazować" czyli krótko ponownie zarobić by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ponownie odstawić na 15 minut.
    Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, wyrobić i podzielić na 8-10 równych części. Formować okrągłe lub podłużne bułeczki. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdą bułeczkę posmarować żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka.
    Piec 25 minut w tem. 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń