Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki z nadzieniem czosnkowym

Bułeczki z nadzieniem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 387

Dodano:

Odsłon: 340

Pyszne bułeczki z nadzieniem czosnkowym są rewelacyjne! Bardzo miękkie, chrupiące z czosnkowym wnętrzem. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi 24 bułeczki, gorąco polecam!

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 260 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • Nadzienie:
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
  • Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bułeczki z nadzieniem czosnkowym

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Podgrzać mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące. Wlać trochę mleka do dołka, pomieszać z mąką i drożdżami, tak aby powstał zaczyn. Poczekać, aż drożdże podwoją objętość.

    Gdy zaczyn wyrośnie, wlać pozostałe mleko, wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

    Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  2. Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć blenderem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.

    Bułeczki piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Podawać najlepiej ciepłe (choć na zimno są też pyszne).

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń