Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki z puree dyniowym, skórką cytrynową i pomarańczową. Nadziewane, u mnie domową konfiturą z płatków róż z tegorocznego jesiennego kwitnienia. Trafiła mi się wyjątkowo mało słodka dynia, więc puree wyszło prawie wytrawne. Dlatego bułki były mniej słodkie i dobrze. Polecam.
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 600
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 268
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 600
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 268
Składniki
Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka zrobić zaczyn. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z płynnym zaczynem przelać do przesianej mąki. Dodać resztę składników i wyrobić dość gęste ale elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 12 w miarę równych kulek. Każdą część lekko spłaszczyć, włożyć nadzienie uformować bułki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut aż podrosną.
Nóż obtoczyć w kakao z cynamonem. Następnie ponacinać każdą bułeczkę , wykonując 4 nacięcia . Nacięcia robimy tępą stroną noża. W środek każdej bułki wcisnąć kawałek orzecha Odstawić do podrośnięcia na ok 20 minut. Następnie bułki posmarować roztrzepanym białkiem z odrobiną mleka i cukru.
Piec w 180 C przez około 20-25 minut.