Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenne śniadaniowe z czarnuszką.

Bułki pszenne śniadaniowe z czarnuszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1531 Ocena: 20800

Dodano:

Odsłon: 3326

Bardzo smaczne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna 70 dag
  • mleko 400 ml
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • drożdże świeże 20 gram
  • 7 łyżek oleju
  • jajko 1 szt. do posmarowania bułek
  • czarnuszka do posypania bułek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki pszenne śniadaniowe z czarnuszką.

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i pozostałe, ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  2. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń