Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duże buły pszenne z ziarnami słonecznika, upieczone z mąki pszennej Typ-750. Bardzo smaczne.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 172
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 56
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 140
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10780
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 146
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 172
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 56
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 140
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10780
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 146
Składniki
Na początek robimy rozczyn z drożdży, cukru , łyżki mąki i ciepłego mleka (100 ml), składniki mieszamy i czekamy aż wyrośnie (około 20 minut). Do większej miski przesiewamy 400 gram mąki, dodajemy drobną sól, 8 łyżek oleju, ciepłe pozostałe mleko i jajko. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne, takie żeby nie kleiło się do rąk. W razie potrzeby, podczas wyrabiania ciasta podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy stukając w niego dłonią. Dzielimy na 6 równych kawałków.
Z każdego kawałka formujemy bułkę. Górę bułek obtaczamy w ziarnach słonecznika. Uformowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, spryskujemy wodą bułki i wkładamy blachę z bułkami do piekarnika.
Pieczemy 25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek, grzałki góra/dół.
Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!