Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem calzone. Z przepisu wychodzi 5 dużych calzone o średnicy 23 cm (wymiar talerza). Polecam :)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 83
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4196
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8661
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 83
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4196
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8661
Składniki
Ciasto na pizze. składniki: 40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych 4 szklanki mąki 6 łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli 8 łyżek oleju 1 szklanka ciepłego mleka Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
wykonanie farszu: Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Ciasto dzielimy na cztery części, piąty placek wychodzi z odciętych kawałków.
Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 10 połówek kulek sera mozzarella.
Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem.
Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
Upieczone Calzone.
Smacznego!!!