Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Śniadania
  • Chałeczka jak marzenie
  • Śniadania
  • Przepis na

Chałeczka jak marzenie

18.09.2020 Odsłon: 357
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

A pamiętacie jak wyglądały i smakowały kiedyś chałki. Delikatna skórka, mięciutkie w środku. Można było jeść z samym masłem (niebo w gębie!!!) lub z dodatkiem miodu albo konfitury. Myślę, że warto wspomnieć, że najpierw wypróbowałem kilka przepisów z różnych źródeł. Żaden z nich nie odpowiadał temu, co pamiętałem z dzieciństwa (choć to już bardzo dawno temu było). Ale jestem uparty. Po kilku próbach skomponowałem własny przepis i uzyskałem taki efekt jaki chciałem. O tym, co możemy dostać w sklepach nawet nie wspominam… Nie robię ich często, bo nie jest to super dietetyczna rzecz, mimo, że moja chałka nie jest bardzo słodka. Ale ten smak jest grzechu wart. Więc czasem piekę i podaję najbliższym na niedzielne śniadanie. Spróbujcie sami… Wiem, że przepis wygląda na pierwszy rzut oka na skomplikowany, ale wcale tak nie jest. Rozpisałem każdą czynność dokładnie tak, że nawet początkujący w kuchni sobie poradzi. Dlatego jest taki długi…

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 787

do 15 min 15 min
18
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 93

do 15 min 15 min
2
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 183

do 15 min 15 min
8
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 468

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 578

do 30 min 30 min
6
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa jarzynowa z wątróbką

Zupy Zupa jarzynowa z wątróbką

Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...

  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 271

do 60 min 60 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 787

do 15 min 15 min
18
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 93

do 15 min 15 min
2
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 183

do 15 min 15 min
8
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 468

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 578

do 30 min 30 min
6
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa jarzynowa z wątróbką

Zupy Zupa jarzynowa z wątróbką

Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...

  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 271

do 60 min 60 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Śniadania
Smaker
Chałeczka jak marzenie
Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • Składniki na zaczyn:
  • 25 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka podgrzanego do temp.ok. 30 stopni C
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • .
  • Składniki na kruszonkę:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g cukru pudru
  • .
  • Składniki na pomadę:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta cukru
  • .
  • Składniki na chałkę:
  • Uzyskany zaczyn
  • 800 g mąki pszennej typ 550 (ok. 5 szklanek, ale może być potrzeba więcej)
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru (jeśli chcecie słodziutką chałeczkę to 4 lub 5)
  • 1 opak. cukru wanilinowego (16 g)
  • 3 łyżki masła (musi być bardzo miękkie)
Sposób przygotowania:
1

Sposób przygotowania zaczynu: Do szklanej lub plastikowej miski wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży i cukru. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Wtedy przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2

Sposób przygotowania chałki: Do miski lub misy miksera wsypujemy wszystkie suche składniki. Następnie wbijamy jajka. Mieszamy. Cały czas wyrabiając, powoli dodajemy masło. Kiedy masło jest już „wyrobione”, wlewamy nasz zaczyn. Mieszamy. Ciasto po chwili powinno odchodzić od brzegów misy. Jeśli nadal się klei należy dosypać mąki. Czasem nawet szklankę. Ale trzeba to robić powoli i nie dodawać więcej niż trzeba. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk (lub do brzegów misy jeśli korzystacie z miksera planetarnego) wyciągamy je na stolnicę lub blat kuchenny i wyrabiamy kilka chwil rękoma, aż będzie „plastyczne”. Przekładamy z powrotem do miski, którą dobrze jest wysmarować olejem. Następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę, żeby wyrosło. W tym czasie robimy kruszonkę.

3

Sposób przygotowania kruszonki: Najłatwiejszy z możliwych. Do miski wlewamy rozpuszczone masło. Wsypujemy mąkę i cukier. Mieszamy widelcem. Kiedy ostygnie wkładamy do zamrażalnika. Sposób przygotowania pomady: Kolejnym krokiem jest zrobienie pomady. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy łyżkę mleka i szczyptę cukru. Mieszamy („rozkłócamy”) aż cukier się rozpuści.

4

Wracamy więc do robienia chałki. Jak już wspomniałem w innym moim przepisie, tajemnica wyrobów z ciasta drożdżowego tkwi w kilkukrotnym ich wyrabianiu i robieniu przerw aby „odpoczęło”. Takie ciasto odwdzięczy nam się wspaniałym smakiem… Po około godzinie, kiedy ciasto wyrosło, wyciągamy je na blat lub stolnicę. Dzielimy na 2 równe części. Jedną odkładamy z powrotem do miski. Drugą dzielimy na 5 części. Powinny mieć po około 155 g każdy. Następnie, po kolei, każdy z kawałków ciasta nakrywamy dłonią ułożoną w „kopułę” i delikatnie, robiąc dłonią kółka, formujemy z ciasta kule (piekarze mówią: „kulamy”). Mimo dość długiego opisu zajmie to dosłownie kilka chwil. I nie podsypujemy mąką, bo kulki będą się ślizgały zamiast się formować. Kiedy mamy już wszystkie kule, przykrywamy ściereczką i dajemy im „odpocząć” 5 do 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Lekko podsypujemy mąką. Po tym czasie każdą kulę rolujemy w długi wałek. Rozciągamy na blacie przesuwając kilkukrotnie po wierzchu otwartymi dłońmi, aż stworzy nam się dłuuułgi wałeczek… Pewnie nie wyjdą od razu idealne. Wskazane jest nawet robienie tego na 2, 3 razy aby ciasto „odpoczywało” między jednym, a drugim rolowaniem. Zresztą trudno jest trafić z marszu tak, aby wszystkie miały jednakową długość.

5

Kiedy mamy ich już pięć i są w miarę równe, układamy je na blacie lub stolnicy. Łączymy jeden ich koniec razem i układamy w wachlarz. Z tym, że po lewej stronie musimy mieć trzy wałeczki, a po prawej dwa. Po czym zaczynamy zaplatanie chałki, przekładając zewnętrzny wałek z lewej do wewnątrz prawej strony. Teraz mamy zamienione strony. Po lewej są dwa wałeczki, a po prawej trzy. Kolejny ruch, to przełożenie zewnętrznego wałeczka z prawej do wewnątrz po lewej stronie. I tak kontynuujemy, aż mamy zaplecioną całą chałkę. Z opisu wydaje się to skomplikowane, ale wystarczy spojrzeć na załączone zdjęcie i okazuje się to niezmiernie proste.

6

Kiedy mamy zaplecioną chałkę łączymy końcówki wałeczków i podwijamy je delikatnie pod spód. Przekładamy naszą chałkę na blachę. Z drugim kawałkiem ciasta robimy dokładnie to samo. Kiedy mamy uformowane dwie chałki, smarujemy obie przygotowaną wcześniej pomadą i odstawiamy na pół godziny. Po kwadransie włączamy piekarnik na 180 stopni C funkcja „góra-dół”. Wyjmujemy kruszonkę z zamrażalnika. Kiedy piekarnik się rozgrzeje smarujemy chałki ponownie pomadą i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do pół godziny. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, kiedy chałki będą już rumiane, warto sprawdzić metodą „suchego patyczka” czy już się upiekły. Jeśli patyczek jest suchy, a chałki rumiane – wyjmujemy blachę z piekarnika. Blachę przykrywamy ściereczką. Teraz zostawiamy do ostygnięcia, a później pałaszujemy. Gwarantuję, że jeśli zrobicie raz, to będziecie wracać do tego smaku. A nie wyrobów „chałkopodobnych”, które są powszechnie dostępne w naszych sklepach. Bo prawdziwe chałki wyglądają tak.

7

Można zamiast kruszonki posypać chałki np. makiem i sezamem. Wtedy będą wyglądały tak.

8

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki