Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka z oliwkami

Chałka z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2507

Dodano:

Odsłon: 206

Jest mięciutka, z dużą ilością oliwek – doskonale smakuje z samym masłem lub serkiem śmietankowym :) Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, ponieważ jak to ciasto drożdżowe – potrzebuje czasu na wyrośniecie.

Składniki

  • Mąka - 600 g
  • Ciepła woda - 200 ml
  • Drożdże - 50 g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Czarne oliwki - 40 g
  • Oliwki zielone - 40 g
  • Oliwa z oliwek - 50 ml
  • Jajka - 1 szt.
  • Sól - 1 łyżka
  • Lubczyk ogrodowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Żółtko - 1 szt. - do posmarowania
  • Mleko - 1 łyżka - do posmarowania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chałka z oliwkami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłebienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i mieszamy z 100 ml ciepłej wody. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu na 30 minut.

  2. Dodajemy sól, jajko, oliwę z oliwek i kolejne 100 ml ciepłej wody. Zagniatamy do momentu uzyskania plastycznego ciasta (jak jest za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste nieco ciepłej wody). Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut. W czasie gdy nasze ciasto będzie rosło kroimy oliwki na drobne kawałki, zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta i zagniatamy, podsypując maką, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy 3 długie rulony, które zaplatamy w warkocz. Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut.

  3. Roztrzepujemy żółtko z mlekiem, smarujemy chałkę. Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut - na złocisty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń