Do góry

Śniadania Przepis na:

chleb

chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8422

Dodano:

Odsłon: 126231

kolejna wersja chlebka :) przepis na zakwas jest wśród moich przepisów :)

Składniki

  • 30 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 70 dkg mąki pszennej
  • 1 szkl. otręb pszennych
  • 3 łyżeczki soli
  • garść siemienia lnianego
  • garść dyni
  • garść ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 15 g drożdży
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • letniej wody tyle ile zabierze mąka (u mnie ok 700 ml)
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
chleb

Przygotowanie

  1. wszystkie suche składniki wsypać do miski, pokruszyć drożdże, dodać zakwas, wyrabiać mikserem i stopniowo dodawać wodę. Odstawić do wyrośnięcia. Odgazować ciasto. Dwie keksówki wyłożyć papierem pergaminowym i przełożyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Po ok. 20 minutach pieczenia otworzyć piekarnik i pędzelkiem posmarować chleby wodą, skórka będzie wtedy fajnie chrupiąca. Upieczony chleb od razu wyciągnąć z foremek i zostawić do wystygnięcia na kratce w otwartym piekarniku. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń