Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1007
Dodano: 27.02.2016
Odsłon: 23814
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Jest to porcja na dwa chleby.
Ja piekę w keksówce i tortownicy.
Ważne by drożdże były wcześniej wyjęte z lodówki, nawet kilka godzin.
Do ciepłej, ale nie gorącej wody kruszymy drożdże, dolewamy mleko letnie i dosypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby, dynię i słonecznik, opcjonalnie możemy też dodać 2 łyżki siemienia lnianego.
Wlewamy wymieszany zaczyn i mieszamy wszystkie składniki.
Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut, by wyrosło.
Wlewamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek.
U mnie keksówka 30/10 cm. i tortownica 26 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra / dół ) na około godzinę.
Wyjmujemy z foremek i czekamy do wystudzenia, po 10-15 minutach można już jeść pyszny, ciepły chleb z chrupiącą skórką.
Chleb zachowuje świeżość kilka dni, można dowolnie zmieniać dodatki np. posypać makiem lub dodać ulubione pestki czy ziarna.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)