Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny chlebek domowej roboty
Do maszyny do chleba dodawać składniki w powyższej kolejności - czas całkowitego mieszania 30 min.
Dla osób nie posiadających maszyny - składniki dodać do miski wg. powyższej kolejności (drożdże jak świeże to je rozkruszyć) wymieszać wszystkie składniki, lekko zagnieść - odstawić na jakieś 5 minut pod przykryciem po tym czasie zagniatać jeszcze ok 20 minut
UWAGA!!! - ciasto powinno być dosyć miękkie i łatwo odklejać się od ręki, jak jest za twarde wystarczy dodać troszkę wody
Długą keksówkę albo dwie mniejsze wysmarować olejem i wysypać mąką, włożyć do niej przygotowane ciasto. Zostawić na ok 55 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką
Jak wyrośnie ostrym nożem ponacinać wierzch chleba np. w romby - chleb ładniej wygląda i nie pęka. Wstawić do piekarnika na ok 70 min. w 180 stopniach Celcjusza
Przy pieczeniu trzeba uważać w zależności od piekarnika, mój stary piekarnik często przypalał a teraz ten nowy piecze ale na blado
Po upieczeniu wyjąć chleb na drewnianą deskę i odstawić co najmniej na godzinę, żeby ostygł. Aby sprawdzić czy chleb się udał należy popukać go do spodu - jak wydaje "pusty" dźwięk to znaczy, że upieczpny
A co do mąki jak dacie w całości mąkę pszenną to wyjdzie chleb tostowy, ten na zdjęciu akurat jako drugą mąkę ma mąkę żytnią, ale bardzo często piękę chleb z mąką orkiszową lub żytnią razową. Z mąką razową chleb jest odrobinkę mniejszy.
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 139
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 58
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 45
Bardzo wydajny i pyszny biszkopt z masa budyniowo jabłkowa zapraszam po przepis
Odsłon: 37
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 139
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 58
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 45
Bardzo wydajny i pyszny biszkopt z masa budyniowo jabłkowa zapraszam po przepis
Odsłon: 37
Składniki
Do maszyny do chleba dodawać składniki w powyższej kolejności - czas całkowitego mieszania 30 min.
Dla osób nie posiadających maszyny - składniki dodać do miski wg. powyższej kolejności (drożdże jak świeże to je rozkruszyć) wymieszać wszystkie składniki, lekko zagnieść - odstawić na jakieś 5 minut pod przykryciem po tym czasie zagniatać jeszcze ok 20 minut
UWAGA!!! - ciasto powinno być dosyć miękkie i łatwo odklejać się od ręki, jak jest za twarde wystarczy dodać troszkę wody
Długą keksówkę albo dwie mniejsze wysmarować olejem i wysypać mąką, włożyć do niej przygotowane ciasto. Zostawić na ok 55 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką
Jak wyrośnie ostrym nożem ponacinać wierzch chleba np. w romby - chleb ładniej wygląda i nie pęka. Wstawić do piekarnika na ok 70 min. w 180 stopniach Celcjusza
Przy pieczeniu trzeba uważać w zależności od piekarnika, mój stary piekarnik często przypalał a teraz ten nowy piecze ale na blado
Po upieczeniu wyjąć chleb na drewnianą deskę i odstawić co najmniej na godzinę, żeby ostygł. Aby sprawdzić czy chleb się udał należy popukać go do spodu - jak wydaje "pusty" dźwięk to znaczy, że upieczpny
A co do mąki jak dacie w całości mąkę pszenną to wyjdzie chleb tostowy, ten na zdjęciu akurat jako drugą mąkę ma mąkę żytnią, ale bardzo często piękę chleb z mąką orkiszową lub żytnią razową. Z mąką razową chleb jest odrobinkę mniejszy.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Pieczywo
Szybki chlebek pszenno-żytni
Pieczywo
Bułeczki pszenne posypane sezamem.
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
chleb ziemniaczany
Łatwy chleb ziemniaczany z dodatkiem ziemniaczanego puree
Odsłon: 263
Szybki chlebek pszenno-żytni
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 2586