Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Zamiast wody użyłam soku z aronii. Sok nadał fajny kolor i aromat.
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 493
Przepyszne maleństwa są idealne na niewielkie porcje, kiedy chcemy skosztować...
Odsłon: 82
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 493
Przepyszne maleństwa są idealne na niewielkie porcje, kiedy chcemy skosztować...
Odsłon: 82
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. 4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, sok, sól , nasiona i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty). 7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Lekko wyrobić. 8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. 9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.
Pieczenie: 1. Chleb przełożyć na łopatę i zsunąć do piekarnika. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C. W tej temperaturze piec ok. 50 min. 2. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 3. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Pikantna kula serowa
Śniadania
Pasta z jajek, awokado i rzodkiewki
Śniadania
Bułki kajzerki zapiekane z serem i szynką
Śniadania
Ryż na mleku według babci
Pikantna kula serowa
Moja propozycja na pyszną przekąskę serową, lub smakowite śniadanko. Tak przy...
Odsłon: 202
Pasta z jajek, awokado i rzodkiewki
Pasta na kanapki z jajek, rzodkiewki, awokado, posiekanego świeżego szczyp...
Odsłon: 95