Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Zamiast wody użyłam soku z aronii. Sok nadał fajny kolor i aromat.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 108
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 212
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1877
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 108
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 212
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1877
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. 4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, sok, sól , nasiona i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty). 7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Lekko wyrobić. 8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. 9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.
Pieczenie: 1. Chleb przełożyć na łopatę i zsunąć do piekarnika. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C. W tej temperaturze piec ok. 50 min. 2. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 3. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.