Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb gryczany ze śliwką

Chleb gryczany ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48468

Dodano:

Odsłon: 4770

Drugi ze świątecznych chlebków domowych... pyszności świata. Ulubione pieczywo mojego szwagra :)

Składniki

  • mąka pszenna 300 g, mąka gryczana 100 g
  • zakwas 1 szklanka
  • woda przegotowana zimna 1/3 szklanki
  • śliwki wędzone 100 g
  • sól 1 łyżeczka
  • zaczyn:
  • drożdże 25 g, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, woda przegotowana letnia 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • żółtko 1 sztuka, zimna woda 1 łyżka
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy
  • mąka razowa do posypania chleba 1- 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.

    Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wlewamy zakwas, przegotowaną wodę, dodajemy sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty.
    Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. Wtedy dodajemy pokrojone śliwki i jeszcze przez chwilę zarabiamy ciasto ze śliwkami, nie zbyt długo, aby śliwki całkiem nam się nie rozdrobniły.

  2. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek.

    Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody i posypujemy mąką razową.

    Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie chleb wkładamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy około godziny. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni.

    Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń