Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na sodzie jablkowo - rodzynkowy

Chleb na sodzie jablkowo - rodzynkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1250

Dodano:

Odsłon: 210

Idealna propozycja na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 200 ml maślanki
  • 1 małe jabłko
  • 1/3 szk rodzynek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb na sodzie jablkowo - rodzynkowy

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić.
    Jabłko po obraniu pokroić w drobną kostkę.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i przygotować blachę do pieczenia wykładając ją papierem do pieczenia i dodatkowo posypując mąką.
    W misce wymieszać suche składniki i mieszając drewnianą łyżką dodawać maślankę.
    Potem zagnieść szybko ciasto, dodać rodzynki i jabłka, znów zagnieść ( ciasto się lepi ), uformować okrągły bochenek i położyć go na blasze.
    Oprószyć mąką i naciąć ostrym nożem na krzyż.
    Blachę z ciastem od razu wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.
    Po upieczeniu wystudzić na kratce.
    Podawać na przykład z masłem i dżemem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń