Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenny z dodatkiem mąki gryczanej pełnoziarnistej, zrobiony na zsiadłym mleku jest rewelacyjny. Pyszny dodatek do wędliny i sałatek.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 854
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22924
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15341
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 854
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22924
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15341
Składniki
Mąkę pszenną wymieszać z mąką gryczaną i solą.
Drożdże pokruszyć do miseczki, rozpuścić w cukrze, wlać ciepłą wodę, wsypać 1 łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Do mąki wlać lekko podgrzane zsiadłe mleko i wyrośnięty rozczyn, wyrabiać około 10 minut.
Po 5-7 minutach wyrabiania dodać mak, ziarna słonecznika i przestudzone masło. Wyrabiać do czasu gdy ciasto wchłonie tłuszcz i ładnie się połączy.
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerobić na posypanej mąką desce, uformować i włożyć do formy keksowej o wymiarach 30/12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerobić na posypanej mąką desce, uformować i włożyć do formy keksowej o wymiarach 30/12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.