Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-gryczany

Chleb pszenno-gryczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 909

Dodano:

Odsłon: 1007

Chleb pszenny z dodatkiem mąki gryczanej pełnoziarnistej, zrobiony na zsiadłym mleku jest rewelacyjny. Pyszny dodatek do wędliny i sałatek.

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka pełnoziarnista gryczana 1 szkl
  • drożdże świeże 2 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1,5 łyżeczki
  • woda ciepła 100 ml
  • masło 3 łyżki
  • słonecznik łuskany 0,5 szklanki
  • mak 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenno-gryczany

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką gryczaną i solą.

  2. Drożdże pokruszyć do miseczki, rozpuścić w cukrze, wlać ciepłą wodę, wsypać 1 łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

  3. Do mąki wlać lekko podgrzane zsiadłe mleko i wyrośnięty rozczyn, wyrabiać około 10 minut.

  4. Po 5-7 minutach wyrabiania dodać mak, ziarna słonecznika i przestudzone masło. Wyrabiać do czasu gdy ciasto wchłonie tłuszcz i ładnie się połączy.

  5. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerobić na posypanej mąką desce, uformować i włożyć do formy keksowej o wymiarach 30/12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.

  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerobić na posypanej mąką desce, uformować i włożyć do formy keksowej o wymiarach 30/12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
    Piec w temp 180 stopni około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń