Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 3150

Dodano:

Odsłon: 119

Pyszny mieszany chlebek na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży

Składniki

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki żytnej 720
  • 450 ml letniej wody
  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży świeżych (opcjonalnie)
  • olej do posmarowania keksówki i mąka do oprószenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chleb razowy na zakwasie

Przygotowanie

  1. Keksówkę wysmaruj cienką warstwą oleju i oprósz mąką
    Zakwas wymieszaj
    Drożdże rozpuść w letniej wodzie
    Wszystkie składniki na chleb umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj łyżką
    Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wyrównaj
    Przykryj foliową reklamówką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

  2. Po wyrośnięciu chleb piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 210°C przez 60 min (grzałka góra-dól)
    Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń