Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb wieniec z makiem

Chleb wieniec z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 146

Pomysłowy chleb z dodatkiem maku to naprawdę smaczna propozycja dla miłośników domowego pieczywa ;)

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 550 g
  • mąka żytnia 100 g
  • sól morska 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 25 g
  • woda letnia 350-380 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • cukier drobny 1 łyżeczka
  • mak 7 łyżek
  • oliwa 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym 4 łyżki maku, wyrobić ciasto. Gotowe odłożyć do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 40x25 cm. Pokroić wzdłuż dłuższego boku na cztery pasy. Posmarować oliwą i obficie posypać 2 łyżkami maku.

  2. Następnie każdy pasek zwinąć spiralnie wzdłuż własnej osi. Połączyć ze sobą spiralnie zwinąć i złączyć tworząc wieniec. Pozostawić do napuszenia. Następnie wierzch posmarować oliwą i posypać makiem, naciąć.

  3. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30-40 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń