Śniadania Przepis na:
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Zakwas: Do litrowego słoja codziennie dodaje sie po łysze maki żytniej i wodę i miesza. Po tygodniu zakwas będzie gotowy- mocno kwaskowy i będzie się podnosił po dodaniu mąki. Odlałam dwie szklanki- reszta jest początkiem zakwasu na kolejny chleb.
Do misy dałam trzy rodzaje mąki i płatki, sól i oliwę - która nie jest obowiązkowa. Płatki wyciągają wodę więc przy dodaniu suchego dodatku trzeba prawdopodobnie będzie dodać jeszcze odrobinę wody.
Masę wyrobiłam w robocie- można łychą- wtedy można dodać więcej wody aby masa była luźniejsza.
Masę wyrabia się do połączenia składników.
Masę wyłożyłam do wysmarowanej olejem keksówki, posypałam płatkami i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryferze na co najmniej 4 godziny.
Wyrósł :)
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 C na 40 minut.
Po wyjęciu smaruje się chleb wodą. Pozostawiony na chwile w blasze lekko zawilgnie i skórka nie będzie zbyt chrupka. Chleb trzyma się dobrze przez tydzień.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (15)

slodkisentyment 24 lutegoZgłoś do usunięcia
Domowy, cudowny, rewelacja :) Odpowiedzi: 4 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 23 lutegoZgłoś do usunięcia
Cudowny,domowy chlebuś:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 23 lutegoZgłoś do usunięcia
Oj, zjadłabym choć kanapeczkę z tym chlebkiem... Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 23 lutegoZgłoś do usunięcia
Chlebek marzenie,nie ma to jak własnorecznie zrobiony..pyszny:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 23 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszny chlebek :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 23 lutegoZgłoś do usunięcia
Super przepis:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz