Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oczywiście razowy na zakwasie żytnim, podany z sadzonymi jajami.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
Składniki
Robiłam zakwas żytni od początku. Więc do słoja 0,9 l dałam 2 łychy mąki żytniej razowej i przefiltrowaną wodę, Wymieszałam - powinna być konsystencja gęstawej śmietany. Codziennie dokarmiałam zakwas, czyli dawałam mu mąki po dwie łyżki i wody i mieszałam. Po trzech dniach zakwas powinien się unosić po dokarmieniu. Po 5 dniach powinien być już odpowiednio kwaśny. Można go tak karmić, aż uzyska się odpowiednia ilość. W dniu pieczenia chleba dokarmiłam go ostatni raz, poczekałam aż się sporo uniesie. I zaczęłam wyrabiać chleb
Do misy dałam mąki, 500ml zakwasu i sól , słonecznik i posiekane suszone pomidory. Wyrobiłam ciasto. jeśli nie macie robota można wymieszać po prostu łyżką. Jeśli masa jest za sucha można dolać wody. Wyłożyłam masę do wysmarowanej formy- użyłam smalcu gęsiego. Chleb posmarowałam wodą i obsypałam jeszcze pestkami dyni. Chleb będzie wyrastał pod ściereczką 8 godzin lub na kaloryferze 4. Upiekłam go 45 minut w 180 stopniach. Powinno się piec około 50 ale mój piec jest chimeryczny i patrzyłam na stopień zrumienienia. Po upieczeniu można chleb posmarować jeszcze raz wodą. Smacznego :)