Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z suszonymi pomidorami

Przepis dnia 2020-01-18
Chleb z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 11952

Dodano:

Odsłon: 2347

Oczywiście razowy na zakwasie żytnim, podany z sadzonymi jajami.

Składniki

  • zakwsas żytni aktywny 500ml
  • mąka pszenna 1 szkl
  • mąka żytnia razowa lub nie 2 szkl
  • sól 1 łyżka
  • słonecznik opcjonalnie 1/2 szkl
  • suszone pomidory mogą być też z zalewy 2 garście
  • tłuszcz do wysmarowania formy u mnie gęsi smalec
  • woda opcjonalnie jakby ciasto było za suche
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Robiłam zakwas żytni od początku. Więc do słoja 0,9 l dałam 2 łychy mąki żytniej razowej i przefiltrowaną wodę, Wymieszałam - powinna być konsystencja gęstawej śmietany.
    Codziennie dokarmiałam zakwas, czyli dawałam mu mąki po dwie łyżki i wody i mieszałam. Po trzech dniach zakwas powinien się unosić po dokarmieniu. Po 5 dniach powinien być już odpowiednio kwaśny. Można go tak karmić, aż uzyska się odpowiednia ilość.
    W dniu pieczenia chleba dokarmiłam go ostatni raz, poczekałam aż się sporo uniesie. I zaczęłam wyrabiać chleb

  2. Do misy dałam mąki, 500ml zakwasu i sól , słonecznik i posiekane suszone pomidory. Wyrobiłam ciasto. jeśli nie macie robota można wymieszać po prostu łyżką. Jeśli masa jest za sucha można dolać wody.

    Wyłożyłam masę do wysmarowanej formy- użyłam smalcu gęsiego. Chleb posmarowałam wodą i obsypałam jeszcze pestkami dyni.
    Chleb będzie wyrastał pod ściereczką 8 godzin lub na kaloryferze 4.

    Upiekłam go 45 minut w 180 stopniach.
    Powinno się piec około 50 ale mój piec jest chimeryczny i patrzyłam na stopień zrumienienia.

    Po upieczeniu można chleb posmarować jeszcze raz wodą.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń