Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z ziarnami

Chleb  z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1742

Dodano:

Odsłon: 132

Przepis na domowy chleb z ziarnami.

Składniki

  • 150g mąki żytniej
  • 350 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • pakowanie zakwasu chlebowego żytniego w proszku (Dr. Oetker)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju + 1 do wysmarowania formy
  • 20 g ziarna słonecznika
  • 20 g ziarna białego sezamu
  • Ziarna słonecznika, sezamu i łyżka mąki do posypania.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszać w misce mąkę żytnia i pszenną, cukier, sól, zakwas w proszku i suche drożdże. Stopniowo dodawać wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

    Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godziny.

    Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju, ziarna i wyrobić jeszcze raz ciasto.

  2. Formę wysmarować olejem (keksówkę najlepiej, ja nie miałam i użyłam foremki aluminiowe jednorazowej).

    Ciasto przełożyć do formy posmarować woda i posypać ziarnami i mąką i naciąć delikatnie nożem. W foremce odłożyć jeszcze na około godziny do wyrośnięcia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut, a następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze przez około 30 minut.

    Upieczony chleb odstawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń