Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb żytni na zakwasie z marchewką i słonecznikiem

Chleb żytni na zakwasie z marchewką i słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 663

Dodano:

Odsłon: 96

Wybąbelkowany chlebek z dodatkiem marchewki, czyli kolejna odsłona domowego, pachnącego pieczywa. :)

Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki pszennej typ 750
  • 350 g letniej wody
  • czubata łyżeczka soli
  • 100 g startej marchewki (2 średnie sztuki)
  • 2 garście nasion słonecznika
  • opcjonalnie łyżeczka miodu
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb żytni na zakwasie z marchewką i słonecznikiem

Przygotowanie

  1. Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej i mocno rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Przełożyć na talerzyk do ostygnięcia. Resztę składników umieścić w dużej misce, dodać garść uprażonego wcześniej słonecznika. Wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Długą keksówkę wysmarować smalcem lub oliwą i obsypać mąką i częścią pozostałego słonecznika. Przełożyć ciasto do foremki. Posypać resztą słonecznika i odrobiną mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin. Piec w 220°C pod przykryciem (u mnie druga foremka, odwrócona) przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 200 °C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć chleb z foremki na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Można zajadać kiedy jest lekko ciepły, ale kroi się lepiej kiedy całkiem ostygnie. ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń