Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb ten przygotowuję, na mące żytniej razowej, żytniej chlebowej z dodatkiem pszennej chlebowej. Chleb zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Oprócz ziaren słonecznika i pestek dyni daję suszoną żurawinę. Nadaje ona lekko słodki smak.
zdrowy wieloziarnisty i bakaliowy chleb domowy
Odsłon: 32896
Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odc...
Odsłon: 3331
Ostatnio zauważyłam , że po chlebkach pieczonych na zakwasie, boli mnie żołąd...
Odsłon: 9513
Masz ochotę na smaczny deserek to polecam ten oto bezowy deser ze śmietaną i...
Odsłon: 19
Dzisiaj tak na szybki obiad ryż z kurczakiem, proste , smaczne danie .
Odsłon: 25
Dzisiaj Pinsa po raz drugi, ale całkowicie i inny smak. Ser pleśniowy plus do...
Odsłon: 70
Masz ochotę na smaczny deserek to polecam ten oto bezowy deser ze śmietaną i...
Odsłon: 19
Dzisiaj tak na szybki obiad ryż z kurczakiem, proste , smaczne danie .
Odsłon: 25
Dzisiaj Pinsa po raz drugi, ale całkowicie i inny smak. Ser pleśniowy plus do...
Odsłon: 70
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. 4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania). 6. Do zakwasu dodać: sól, mąki, suszoną żurawinę i ziarna i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki). 8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. zakładkami do góry, gładką powierzchnią do miski. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką. 9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje 5-6h.
Pieczenie: 1. Łopatę do pizzy położyć na misce, wszystko odwrócić by chleb wypadł na łopatę. Chleb zsunąć na oprószoną mąką blachę piekarnika. Nie żałować mąki. Lepiej ją potem otrzepać niż jakby chleb miał się przykleić do blachy. 2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min. 3. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 4. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Naleśniki z twarogiem
Śniadania
Cebula na śniadanie według Ewy Wachowicz
Śniadania
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jabłkiem i śliwkami
Śniadania
Świąteczna focaccia
Naleśniki z twarogiem
Moje naleśniki udają się już od pierwszego. Słyszałem opowieści, o wyrzucaniu...
Odsłon: 383
Cebula na śniadanie według Ewy Wachowicz
Kto powiedział, że przygotowanie sycącego śniadania wymaga mnóstwa składników...
Odsłon: 3190