Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebociasto dyniowe z pestkami

Chlebociasto dyniowe z pestkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10812

Dodano:

Odsłon: 200

Pyszny i bardzo sycący chlebek...a może ciasto.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • pieczona dynia 220 g
  • suszone drożdże 5 g
  • oliwa lub olej 25 g
  • kefir lub maślanka szklanka
  • łyżeczka soli
  • pestki dyni 50 g
  • sezam do posypania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszka keksówka 10 X 25 cm.
    Pieczoną dynię mieszamy z oliwą i letnim kefirem.
    Dosypujemy mąkę, drożdże i sól.
    Wszystko wyrabiamy w robocie kuchennym na gładką masę.
    Dodajemy pestki dyni i lekko zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki.
    Odstawiamy na 15, 30 minut.
    Wierzch ciasta smarujemy kefirem lub maślanką i posypujemy sezamem.
    Potem pieczemy w 200 C około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń