Śniadania Przepis na:
Chlebociasto dyniowe z pestkami

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10812
Dodano: 17.11.2019
Odsłon: 200
Składniki
- mąka pszenna 500 g
- pieczona dynia 220 g
- suszone drożdże 5 g
- oliwa lub olej 25 g
- kefir lub maślanka szklanka
- łyżeczka soli
- pestki dyni 50 g
- sezam do posypania
5-6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Blaszka keksówka 10 X 25 cm.
Pieczoną dynię mieszamy z oliwą i letnim kefirem.
Dosypujemy mąkę, drożdże i sól.
Wszystko wyrabiamy w robocie kuchennym na gładką masę.
Dodajemy pestki dyni i lekko zagniatamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki.
Odstawiamy na 15, 30 minut.
Wierzch ciasta smarujemy kefirem lub maślanką i posypujemy sezamem.
Potem pieczemy w 200 C około 40 minut.
Komentarze do przepisu (3)

Pieprzyczfantazja 18 listopadaZgłoś do usunięcia
pięknie wygląda!1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 18 listopadaZgłoś do usunięcia
Bardzo pomyslowy przepis!1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 17 listopadaZgłoś do usunięcia
Wygląda mega smacznie :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz