Do góry

Śniadania Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 297

Klasyczne, popularne i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

Składniki

  • mąka pszenna 3 szkl
  • mleko ciepłe 2/3 szkl
  • drożdże świeże 5 dag
  • jajka 3 szt
  • masło 20 dag
  • cukier puder 1 szklanka
  • śliwki węgierki 1 kg
  • sól 1/2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru, szklankę mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.
    Następnie dodać 1,5 szklanki mąki, jajka, 10 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła, pół szklanki cukru pudru i wszystko dokładnie wyrobić. Przykryć i postawić do wyrośnięcia.
    Kruszonka
    Z 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru i reszty masła zrobić kruszonkę. ( palcami rozcierać do czasu powstania pokruszonego ciasta )
    Gotowe ciasto drożdżowe wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką.
    Włożyć do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń