Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne, popularne i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
Oto propsto z magicznego ogrodu przesmaczne i zdrowe warzywa i owoce czyli ....
Odsłon: 11
Kalina koralowa to nie tylko roślina ozdobna, ale i lecznicza. Z jej owoców p...
Odsłon: 10
Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mi...
Odsłon: 144
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 231
Oto propsto z magicznego ogrodu przesmaczne i zdrowe warzywa i owoce czyli ....
Odsłon: 11
Kalina koralowa to nie tylko roślina ozdobna, ale i lecznicza. Z jej owoców p...
Odsłon: 10
Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mi...
Odsłon: 144
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 231
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru, szklankę mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki, jajka, 10 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła, pół szklanki cukru pudru i wszystko dokładnie wyrobić. Przykryć i postawić do wyrośnięcia. Kruszonka Z 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru i reszty masła zrobić kruszonkę. ( palcami rozcierać do czasu powstania pokruszonego ciasta ) Gotowe ciasto drożdżowe wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.