Śniadania Przepis na:
Cukiniowe placuszki


Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 84
Dodano: 24.07.2018
Odsłon: 566
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki gazowanej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej kokosowy, lub rzepakowy do smażenia
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Cukinie kroimy na półcentymetrowe plasterki, i układamy na ręczniku papierowym, solimy i pieprzymy. Zostawiamy na 10 min. żeby puściła soki, i trochę zmiękła.
-
W tym czasie miksujemy ze sobą mąkę, mleko, wodę i zioła. Dodając jajko i szczyptę soli, aż do uzyskania gładkiej masy.
-
Na patelni rozgrzewamy olej, i smażymy krótko z dwóch stron, zanurzone w cieście plasterki cukini.
-
Obsmażone placuszki, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze do przepisu (3)

danielek 25 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Zrobię sobie.Dzięki za pomysł bo zapomniałem. Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz