Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa mielonka ze słoika to zdecydowanie lepszy wybór niż konserwa ze sklepu – masz pewność, co jest w środku!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2674
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3005
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2674
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3005
Składniki
Oczyść mięso. Pokrój jego wszystkie rodzaje w drobną kostkę lub zmiel maszynką przez sitko o dużych oczkach.
Przełóż mięso do miski. Wsyp sól, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i przyprawy (pieprz, kolendrę, ziele angielskie, jałowiec) rozgniecione w moździerzu. Dodaj także suchą żelatynę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (najlepiej – wyrób masę dłonią). Owiń miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Wyparz 6 słoików o pojemności 600 ml (lub np. 12 o pojemności 300 ml – wówczas proporcjonalnie podziel wodę i listki laurowe). Na dnie każdego ułóż listek laurowy.
Napełnij każdy słoik mięsem i dość mocno je ubij. Słoiki powinny być wypełnione mniej więcej do ¾ wysokości). Na wierzch wlej około 3 łyżki wody. Szczelnie zakręć słoiki.
Na dnie odpowiednio dużego garnka (możesz też pasteryzować słoiki partiami) ułóż bawełnianą ściereczkę. Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie. Zalej wodą w temperaturze pokojowej do wysokości ¾ słoików.
Zagotuj wodę. Gotuj na średnim ogniu (tak, by woda utrzymała temperaturę około 100°C) przez około półtorej godziny. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw słoiki w wodzie do wystudzenia. Proces pasteryzacji powtórz jeszcze dwukrotnie (po dobie i po 2 dobach), tym razem gotując mięso przez pół godziny. Taką domową mielonkę możesz przechowywać nawet przez rok.