Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowe bułki:

Domowe bułki:

Autor:

Przepisów i artykułów: 456 Ocena: 4224

Dodano:

Odsłon: 2788

Nie ma nic lepszego niż domowe, świeżutkie i chrupiące bułki podane np na śniadanie.

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka lub letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 łyżek oleju smakowego (u mnie olej o smaku czosnku niedźwiedziego)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe bułki:

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
    W letnim mleku lub wodzie rozmieszać świeże drożdże i cukier.
    Dodać do mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
    Na końcu dodać olej i wyrabiać tak długo, aż olej da się wtłoczyć w ciasto.
    Miskę przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny aż urośnie.
    Przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąką i "odgazować" czyli krótko zarobić.
    Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Po wyrośnięciu, każdą bułkę głęboko naciąć.Odczekać 15 minut by ponownie urosły. Delikatnie oprószyć mąką.
    Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 12-15 minut do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń