Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż domowe, świeżutkie i chrupiące bułki podane np na śniadanie.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. W letnim mleku lub wodzie rozmieszać świeże drożdże i cukier. Dodać do mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodać olej i wyrabiać tak długo, aż olej da się wtłoczyć w ciasto. Miskę przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny aż urośnie. Przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąką i "odgazować" czyli krótko zarobić. Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu, każdą bułkę głęboko naciąć.Odczekać 15 minut by ponownie urosły. Delikatnie oprószyć mąką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 12-15 minut do zrumienienia.