Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od lat piekę chleby ale zmieniam dodatki i rodzaje mąki. Dzisiaj z przewagą maki orkiszowej.
Przepyszne połączenie smaków.
Odsłon: 36
Proste do przygotowania, pełne smaku połączenie delikatnego mięsa z polędwicz...
Odsłon: 142
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 493
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 121
Przepyszne połączenie smaków.
Odsłon: 36
Proste do przygotowania, pełne smaku połączenie delikatnego mięsa z polędwicz...
Odsłon: 142
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 493
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 121
Składniki
Świeże drożdże rozcieram z łyżką mąki i dwoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiam do wyrośnięcia. Mąki przesiewam do miski, dodaję sól, wyrośnięte drożdże , zakwas i resztę składników. Stopniowo dolewam letnią wodę. Wyrabiam ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Do słoiczka odkładam 3 łyżki ciasta aby mieć zakwas do następnego pieczenia chleba. Słoik zakręcam i umieszczam w lodówce. Do ciasta dodaję 2 łyżki oleju i jeszcze chwilę wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia . Przekładam do dwóch foremek wysmarowanych olejem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Wierzch chlebów smaruję roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka. Wstawiam chleby na 10 minut do nagrzanego do 240 stopni piekarnika. Po tym czasie zmniejszam tem. do 200 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Gorące chleby smaruję pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu-bez problemu wyjmuję je z foremek. Studzę na kratce.