Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od lat piekę chleby ale zmieniam dodatki i rodzaje mąki. Dzisiaj z przewagą maki orkiszowej.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 196
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 65
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 185
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 11279
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 200
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 196
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 65
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 185
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 11279
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 200
Składniki
Świeże drożdże rozcieram z łyżką mąki i dwoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiam do wyrośnięcia. Mąki przesiewam do miski, dodaję sól, wyrośnięte drożdże , zakwas i resztę składników. Stopniowo dolewam letnią wodę. Wyrabiam ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Do słoiczka odkładam 3 łyżki ciasta aby mieć zakwas do następnego pieczenia chleba. Słoik zakręcam i umieszczam w lodówce. Do ciasta dodaję 2 łyżki oleju i jeszcze chwilę wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia . Przekładam do dwóch foremek wysmarowanych olejem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Wierzch chlebów smaruję roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka. Wstawiam chleby na 10 minut do nagrzanego do 240 stopni piekarnika. Po tym czasie zmniejszam tem. do 200 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Gorące chleby smaruję pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu-bez problemu wyjmuję je z foremek. Studzę na kratce.