Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne racuszki drożdżowe na twarogu- przekąska, deser lub słodkie śniadanie :)
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3715
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41317
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 437
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 235
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3715
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41317
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 437
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 235
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej (nie gorącej!) wody z łyżką mąki i fruktozą (lub cukrem), odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtko, pokruszony twaróg, cynamon i kilka kropel aromatu migdałowego. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszać.
Do masy dodać ubite na sztywną pianę białko, wymieszać dokładnie i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać teflonową patelnię, lekko ją naoliwić (u mnie wystarczyła jedna łyżeczka oliwy), łyżką nakładać małe porcje masy i smażyć racuszki na rumiano. Smacznego!
*Ja moje zjadłam posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi oraz z uprażonym na patelni jabłkiem, ale dodatki mogą być dowolne i zależą od gustu :)