Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne racuszki drożdżowe na twarogu- przekąska, deser lub słodkie śniadanie :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12187
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5159
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12187
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5159
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Składniki
Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej (nie gorącej!) wody z łyżką mąki i fruktozą (lub cukrem), odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtko, pokruszony twaróg, cynamon i kilka kropel aromatu migdałowego. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszać.
Do masy dodać ubite na sztywną pianę białko, wymieszać dokładnie i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać teflonową patelnię, lekko ją naoliwić (u mnie wystarczyła jedna łyżeczka oliwy), łyżką nakładać małe porcje masy i smażyć racuszki na rumiano. Smacznego!
*Ja moje zjadłam posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi oraz z uprażonym na patelni jabłkiem, ale dodatki mogą być dowolne i zależą od gustu :)