Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne racuszki drożdżowe na twarogu- przekąska, deser lub słodkie śniadanie :)
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 838
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 21
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 55
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24236
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 838
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 21
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 55
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24236
Składniki
Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej (nie gorącej!) wody z łyżką mąki i fruktozą (lub cukrem), odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtko, pokruszony twaróg, cynamon i kilka kropel aromatu migdałowego. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszać.
Do masy dodać ubite na sztywną pianę białko, wymieszać dokładnie i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać teflonową patelnię, lekko ją naoliwić (u mnie wystarczyła jedna łyżeczka oliwy), łyżką nakładać małe porcje masy i smażyć racuszki na rumiano. Smacznego!
*Ja moje zjadłam posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi oraz z uprażonym na patelni jabłkiem, ale dodatki mogą być dowolne i zależą od gustu :)