Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne racuszki drożdżowe na twarogu- przekąska, deser lub słodkie śniadanie :)
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 56
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 154
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1219
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 490
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 56
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 154
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1219
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 490
Składniki
Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej (nie gorącej!) wody z łyżką mąki i fruktozą (lub cukrem), odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtko, pokruszony twaróg, cynamon i kilka kropel aromatu migdałowego. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszać.
Do masy dodać ubite na sztywną pianę białko, wymieszać dokładnie i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać teflonową patelnię, lekko ją naoliwić (u mnie wystarczyła jedna łyżeczka oliwy), łyżką nakładać małe porcje masy i smażyć racuszki na rumiano. Smacznego!
*Ja moje zjadłam posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi oraz z uprażonym na patelni jabłkiem, ale dodatki mogą być dowolne i zależą od gustu :)