Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ślimaczki z ciasta drożdżowego z konfiturą różaną i nektarynkami są bardzo aromatyczne, mięciutkie i smaczne.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13179
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1495
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14491
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5985
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13179
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1495
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14491
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5985
Składniki
Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki, pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Jajka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać spienione drożdże, zmiksowane jajka, ekstrakt wanilinowy i płynne masło, wyrabiać przez kilkanaście minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 0,5-1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przerobić jeszcze raz, potem rozwałkować w prostokąt, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną. Umyte nektarynki pokroić w ósemki. Ciasto ostrym nożem pokroić na 2 cm paski, wzdłuż ułożyć cząsteczki nektarynek.
Każdy pasek ciasta z owocami delikatnie zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia. Cukier waniliowy wymieszać z 2 łyżkami wody i pędzelkiem posmarować ślimaczki. Piec około 15 minut w temp. 180°C.