Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 65

Ślimaczki z ciasta drożdżowego z konfiturą różaną i nektarynkami są bardzo aromatyczne, mięciutkie i smaczne.

Składniki

  • Składniki ciasta
  • mąka tortowa 25 dag
  • drożdże świeże 2 dag
  • cukier 5 dag
  • jajka 2 sztuki
  • masło 5 dag
  • mleko ciepłe 100 ml
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • sól 0.5 łyżeczki
  • Pozostałe składniki
  • marmolada wieloowocowa 2 łyżki
  • konfitura z płatków róży 2 łyżki
  • nektarynka 8 sztuk
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki, pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.

    Jajka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę.

    Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać spienione drożdże, zmiksowane jajka, ekstrakt wanilinowy i płynne masło, wyrabiać przez kilkanaście minut.

    Przykryć ściereczką i odstawić na ok 0,5-1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto przerobić jeszcze raz, potem rozwałkować w prostokąt, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.
    Umyte nektarynki pokroić w ósemki.

    Ciasto ostrym nożem pokroić na 2 cm paski, wzdłuż ułożyć cząsteczki nektarynek.

  3. Każdy pasek ciasta z owocami delikatnie zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.

    Cukier waniliowy wymieszać z 2 łyżkami wody i pędzelkiem posmarować ślimaczki.

    Piec około 15 minut w temp. 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń