Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ślimaczki z ciasta drożdżowego z konfiturą różaną i nektarynkami są bardzo aromatyczne, mięciutkie i smaczne.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki, pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Jajka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać spienione drożdże, zmiksowane jajka, ekstrakt wanilinowy i płynne masło, wyrabiać przez kilkanaście minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 0,5-1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przerobić jeszcze raz, potem rozwałkować w prostokąt, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną. Umyte nektarynki pokroić w ósemki. Ciasto ostrym nożem pokroić na 2 cm paski, wzdłuż ułożyć cząsteczki nektarynek.
Każdy pasek ciasta z owocami delikatnie zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia. Cukier waniliowy wymieszać z 2 łyżkami wody i pędzelkiem posmarować ślimaczki. Piec około 15 minut w temp. 180°C.