Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe, owocowe i smaczniutkie :)
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Składniki na ciasto połączyć w misce (jeśli uzywa się drożdży świeżych to najpierw zrobić zaczyn). Wyrobić ciasto, będzie elastyczne, miękkie i klejące. Oprószyć mąką i odstawić miskę, nakrytą ręcznikiem/ściereczką w ciepłe miejsce, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Składniki na nadzienie ( z wyjątkiem owoców) połączyć.
Podwojone ciasto lekko wyrobić, podsypując mąką uformować (rozwałkować) z niego prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Posmarować prostokąt masą serową, posypać owocami. Zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Podzielić/pokroić roladę na 12 (lub więcej- ja rozwałkowałam za duży prostokąt i wyszło 15) równych części tzw. ślimaków i układać powierzchnią ścięta do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 min do wyrośnięcia. Piec 20-30 min w 190 stopniach, aż będą dobrze wypieczone. Można posypać pudrem lub polać lukrem. Smacznego :-)
Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.blox.pl (oryginał z mrożonymi jagodami)
Uwaga! Mnie ciasto wyszło dość klejące, bardzo elastyczne. Zwinięcie nie jest najprostsze - trzeba wcześniej dobrze podsypać mąką żeby łatwiej od stolnicy odchodziło. Nie należy się przejmować nie idealnym kształtem- w domowych wypiekach o to chodzi, żeby były nasze :]. Jak ktoś chce bardzo słodkie to polecam dać więcej cukru. Ale warto zrobić te drożdżówki bo są smaczniusie :-). Dla mnie idealne na śniadanie.