Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe, owocowe i smaczniutkie :)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6969
Polecam.
Odsłon: 119
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5283
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2420
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6969
Polecam.
Odsłon: 119
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5283
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2420
Składniki
Składniki na ciasto połączyć w misce (jeśli uzywa się drożdży świeżych to najpierw zrobić zaczyn). Wyrobić ciasto, będzie elastyczne, miękkie i klejące. Oprószyć mąką i odstawić miskę, nakrytą ręcznikiem/ściereczką w ciepłe miejsce, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Składniki na nadzienie ( z wyjątkiem owoców) połączyć.
Podwojone ciasto lekko wyrobić, podsypując mąką uformować (rozwałkować) z niego prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Posmarować prostokąt masą serową, posypać owocami. Zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Podzielić/pokroić roladę na 12 (lub więcej- ja rozwałkowałam za duży prostokąt i wyszło 15) równych części tzw. ślimaków i układać powierzchnią ścięta do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 min do wyrośnięcia. Piec 20-30 min w 190 stopniach, aż będą dobrze wypieczone. Można posypać pudrem lub polać lukrem. Smacznego :-)
Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.blox.pl (oryginał z mrożonymi jagodami)
Uwaga! Mnie ciasto wyszło dość klejące, bardzo elastyczne. Zwinięcie nie jest najprostsze - trzeba wcześniej dobrze podsypać mąką żeby łatwiej od stolnicy odchodziło. Nie należy się przejmować nie idealnym kształtem- w domowych wypiekach o to chodzi, żeby były nasze :]. Jak ktoś chce bardzo słodkie to polecam dać więcej cukru. Ale warto zrobić te drożdżówki bo są smaczniusie :-). Dla mnie idealne na śniadanie.