Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, puszystą i pożywną frittatę z brokułami, serem feta oraz pomidorkami. To szybki i prosty sposób na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy serwować ją na ciepło oraz zimno. Świetnie sprawdzi jako danie wielkanocne. Przepis odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej oraz bezglutenowej.
patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką), mikser lub blender, mały garnek
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 951
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 76
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 457
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 151
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 951
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 76
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 457
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 151
Składniki
Ser Feta kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (w diecie keto słodzimy erytrytolem), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli i wylewamy ją na rozgrzane na patelni masło.
Do masy dodajemy różyczki brokuła, kawałki sera Feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami. Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.