Do góry

Śniadania Przepis na:

Jabłkowa granola z orzechami i cynamonem

Jabłkowa granola z orzechami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1969

Dodano:

Odsłon: 300

Pachnąca szarlotką i orzechami granola. Zarówno do przegryzania w formie przekąski, jak i do jogurtu, czy mleka na początek dnia.

Składniki

  • 250g płatków owsianych
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g suszonej żurawiny
  • 50g pestek dyni
  • 30g suszonych jabłek
  • 20-30g amarantusa
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki naturalnego płynnego miodu (u mnie lipowy)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Orzechy laskowe oraz suszone jabłka grubo siekamy. Wsypujemy je do dużej michy, a następnie dodajemy do nich płatki owsiane, pestki dyni, amarantusa, cynamon i imbir. Jabłko wraz ze skórką ścieramy na tarce o małych oczkach na papkę, a następnie dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy miód oraz olej i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem, a mus jabłkowy równomiernie rozłożony wśród płatków. Jabłko, które przeznaczamy do przygotowania tej granoli powinno być twarde, soczyste i niezbyt słodkie (polecam odmianę Gloster, Ligol lub Cortland).

  3. Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Co 15 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia w otwartym piekarniku, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha. Po całkowitym ostudzeniu, dorzucamy żurawinę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń