Do góry

Śniadania Przepis na:

Jabłkowa zapiekanka ryżowa

Jabłkowa zapiekanka ryżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 271

Ryż z jabłkami i cynamonem jest smaczny sam w sobie, ale taki zapieczony jest jeszcze lepszy. Idealny na każdy posiłek dnia, a nawet na deser. Świetnie sprawdza się też na wynos.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu (u mnie brązowy)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 średnie jabłka
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko i wodę zagotować, wsypać opłukany ryż. Biały gotuje się ok. 10 minut, brązowy 35 minut. Ugotowany ryż wymieszać z cynamonem. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć połowę ryżu, wyłożyć starte jabłka, resztę ryżu. Śmietanę wymieszać z żółtkami, rozpuszczonym (lub płynnym) miodem i cukrem. Zalać ryż, piec w 180° przez 40 minut, na ostatnie 10 minut zdjąć pokrywkę, można włączyć funkcję grilla, aby zapiekanka ładnie się zapiekła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń