Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajecznica na śmietanie

Jajecznica na śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 1910

Gdy byłam dzieckiem pamiętam domową jajecznicę na słodkiej śmietanie. To było dawno, dlatego postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i jednocześnie zaproponować Wam taką właśnie wersję popularnego polskiego śniadania.

Składniki

  • jajka 2 sztuki
  • śmietana 18% do zup i sosów 150 ml
  • sól
  • świeże pieczarki 4 sztuki (same kapelusze)
  • papryka 1/2 sztuki (u mnie pół na pół żółta i czerwona papryka)
  • ćwiartka cebuli
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Warzywa podsmażyć na patelni, ewentualnie można dodać 2- 3 łyżki wody lub odrobinę oliwy, gdyby się przypalały, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, bo pieczarki szybko puszczają sok. Lekko podsmażone warzywa zestawić z palnika, następnie wlać do nich śmietanę i wbić jajka. Całość energicznie zamieszać*, posolić. Masę jajeczną podgrzewać powoli, mieszając niemal cały czas, ponieważ śmietana z jajkami lubi się przypalać. Jajecznicę smażymy kilka minut, do momentu aż masa się zetnie. Podajemy od razu ze świeżym pieczywem.

    *Jajka i śmietanę możemy zmieszać ze sobą przed dodaniem do warzyw i na patelnię wlać już jednolitą masę jajeczno- śmietanową.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 07 marca 2015 Ciekawa propozycja. Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłam - musi być pyszna :) Odpowiedzi: 1 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń