Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie będę Was zanudzał opowieściami, jak można samemu zrobić wiele rzeczy począwszy od chleba i masła, poprzez wędliny, aż po kostki rosołowe bez chemii i tłuszczów utwardzanych. Niektóre postaram się zaprezentować wśród moich przepisów. Przykładem prostej w wykonaniu a smakowitej wędliny będzie karczek, który piekę w soli. Efekt? Delikatna i rozpływająca się w ustach wędlinka z mikrośladami tłuszczu (jakby go nie było), która wytrzyma Wam w lodówce ponad tydzień… Chyba warto spróbować?
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Składniki
Karczek myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i przyprawiamy. Osobiście użyłem pieprzu, ostrej papryki, majeranku i suszonego czosnku. Taką mieszanką nacieramy mięso. Dno naczynia żaroodpornego wysypujemy obficie solą. Na takim podkładzie układamy nasz karczek. Na wierzch również sypiemy sól, tak żeby mięsa nie było widać. Zupełnie jak na zdjęciu.
Nagrzewamy piekarnik z funkcją góra/dół do temperatury 210 stopni. Wierzchnią warstwę soli moczymy, używając do tego naszych zwilżonych wodą dłoni lub spryskiwacza do kwiatów. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę. Jeśli nasz kawałek karczku jest większy, możemy dołożyć kwadrans. Mięso się nie spiecze ponieważ otoczone jest solą. Ale jeśli przesadzimy może wyjść za suche ponieważ sól „wypija” nam tłuszcz z mięsa. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia. Następnie odkuwamy wierzchnią warstwę soli. Nasze mięsko wygląda wtedy tak.
Możemy już przełożyć na talerz i kroić na kanapki. P.S. Podobnie można robić i inne mięsa, jednak jeśli będą chude to należy je poobkładać słoninką. Inaczej będą bardziej suche i wtedy mniej smaczne.