Śniadania Przepis na:
Karczek pieczony w soli

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 983
Dodano: 28.02.2017
Odsłon: 12232
Składniki
- Karczek ze sporą ilością tłuszczyku
- Wielkość zależy do pojemności Waszego naczynia żaroodpornego
- Sól morska lub niejodowana ok. 2 kg
- Ulubione przyprawy
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Karczek myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i przyprawiamy. Osobiście użyłem pieprzu, ostrej papryki, majeranku i suszonego czosnku. Taką mieszanką nacieramy mięso.
Dno naczynia żaroodpornego wysypujemy obficie solą.
Na takim podkładzie układamy nasz karczek. Na wierzch również sypiemy sól, tak żeby mięsa nie było widać. Zupełnie jak na zdjęciu.
-
Nagrzewamy piekarnik z funkcją góra/dół do temperatury 210 stopni.
Wierzchnią warstwę soli moczymy, używając do tego naszych zwilżonych wodą dłoni lub spryskiwacza do kwiatów. Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy godzinę. Jeśli nasz kawałek karczku jest większy, możemy dołożyć kwadrans. Mięso się nie spiecze ponieważ otoczone jest solą. Ale jeśli przesadzimy może wyjść za suche ponieważ sól „wypija” nam tłuszcz z mięsa.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia. Następnie odkuwamy wierzchnią warstwę soli. Nasze mięsko wygląda wtedy tak.
-
Możemy już przełożyć na talerz i kroić na kanapki.
P.S.
Podobnie można robić i inne mięsa, jednak jeśli będą chude to należy je poobkładać słoninką.
Inaczej będą bardziej suche i wtedy mniej smaczne.
Komentarze do przepisu (14)

Kate85 06 września 2017Zgłoś do usunięcia
Super :) Ktoś kiedyś powiedział, że rzeczy proste są najbardziej niezwykłe...0 Kto głosował? | Odpowiedz

welusia24 04 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Ile kg karczku na 2 kg soli? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

gochna55 02 marca 2017Zgłoś do usunięcia
Do plagiatorka - to Musi być PYCHAAA. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 01 marca 2017Zgłoś do usunięcia
Pyszności....do zrobienia:) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 01 marca 2017Zgłoś do usunięcia
The Best :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 28 lutego 2017Zgłoś do usunięcia
Cudo <3 Uwielbiam takie...i o dziwo dla niedowiarków...nie jest przesolone ;) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 28 lutego 2017Zgłoś do usunięcia
Pyszne mięsko <3 Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz